Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Quo Vadis politické strany

Včera se konal velký sjezd ČSSD. Nebudu řešit kolik se tam propilo lahví alkoholických nápojů, jaké jsou sjezdové proklamace, jaké sjezd přijal závazné dokumenty a jaké byly změny stanov strany. Pokusím se zamyslet kam vlastně směřují naše politické strany obecně.

Sociolog Petr Hampl již dlouho vysvětluje, že v současnosti je společnost rozdělena na dvě skupiny nebo chcete-li třídy. Jednou třídou jsou nejčastěji obyčejní lidé, kteří musí pracovat, být aktivní při hledání možnosti obživy a vytvářejí společenské hodnoty. Patří sem i velká část akademiků a vysokoškolských pracovníků, spojených především s průmyslem a přírodovědecké obory. Ti jsou motorem společnosti. Druhou třídní skupinu tvoří ti, co se považují za ELITU. Jsou to nejčastěji úředníci, politici a straničtí aparátníci, novináři, "úředníci/management" ve vedení velkých společností a korporací, také sem patří ta část inteligence, které nazýváme "kavárnou" nebo "čajovnou". Hranice mezi skupinami není ostrá. Proto berme tuto definice jako nejčastější případ. Jistě jsou zde i vyjímky, kdy postavením by měl člověk patři do ELITY, ale praktické chování ho zařadí do skupiny obyčejných lidí. Ne všichni pracovníci korporací jsou automaticky elitou. Ne všichni učitelé na humanitních školách se řadí mezi "kavárnu". Hranici nevymezují jen příjmy, ale v náhledu na společnost jako celek, na její reálné potřeby.

Tyto dvě skupiny nemají dnes společné zájmy a hlavně ELITY nemají představu o životě normálních lidí, tedy většinové společnosti. Nikdy skutečně nepoznali nutnost bojovat o svoje příjmy, nikdy většinou nepoznali co je to ekonomický tlak nebo strach z sociálního úpadku. Vlastně nepoznali to čemu se říká tvrdá práce a boj o obživu. Zajímavé je, že velká část elit staví svoji kariéru a životní postoje na vlastní výjimečnosti a zároveň hlásá kolektivismus, rovnostářství, přerozdělování a vyšší daně.

Včerejší sjezd ČSSD ukázal skutečnou prázdnotu politických VŠECH stran. Neschopnost definovat skutečné společenské problémy a najít skutečné společenské výzvy. Společnost se potácí dlouhou dobu v krizi jak hospodářské tak i společenské a ČSSD řeší tak zásadní problém, jako je potřeba umístit na kandidátkách strany 40% žen. Když to udělají, svět bude spasen. Také se podívejme na zvolené kandidáty. Tito lidé jsou profesionální politici, aparátníci, kteří nemají kontakt s realitou života běžného občana. Zajímavé je, že nebyli nikdy v podnikatelské ani výrobní sféře, nemají technické vzdělání.

Toto je vlastně společný problém všech politických stran. Ve vedení těchto stran jsou vlastně prakticky stejní lidé, zastávající podobné pohledy na společnost a je jedno v jaké politické straně sedí. Sice oficiálně tyto strany nadále hájí názory, které je dělí na pravici, levici a střed. Praktická politika je však stále více podobná. Proto také bývá ve výsledku jedno, která strana nám právě vytváří státní politiku, rozdíly jsou víceméně minimální, spíše "kosmetické".

Prakticky to znamená, že současné politické strany a pravděpodobně i parlamentní demokracie se dostala ke konci toho, co nám může poskytnout. Strany sice před volbami proklamují zásadní programové směry, ale voliče si koupí na koblihy, hesla "budeme makat" nebo na zrušení nějakých poplatků. Až se však dostanou k moci, určí si za poslance lidi podle vlastních představ a také tak nakonec dělají reálnou politiku. V dnešní ČSSD podporují velké korporace a koncerny a tak se bývalá dělnická strana stala stranou velkokapitálu, kterému již darovala 200 miliard korun. Dnes se vymezuje proti "parazitujícím živnostníkům" nebo třeba "zelinářům". Dokonce u některých zástupců ČSSD padly výroky,  že rozhodovat nebude lůza, špína a "Trash". Tedy ta druhá třída, společenská skupina. Je vidět jak ELITA zbytkem společnosti pohrdá. I tento přístup je vidět napříč politickými stranami a to v konkrétních výrocích jejich členů.

To se projevuje ztrátou jejich "klasického" voliče, který začíná být zmaten, ale strany intenzivně pracují na záchranných opatřeních. Realizují dovoz náhradního voliče z arabských zemí a přenáší rozhodovací pravomoci na mezinárodní byrokracii. Dnes to není jen přístup levicových stran. Například ve Velké Británii probíhá boj o hlasy imigrantů mezi politickými stranami, jak napravo tak i vlevo. Něco podobného se ukazuje jak ve Švédsku tak i v Německu. Podobné přístupy k některým tématům, najednou zastává jak levice tak i pravice. Ochrana menšin, odlišností v podobě antidiskriminace až k nerovnoprávnému rozložení společnosti. Experimenty jako multikulturalismus. U imigrantů i "menšin" je to hlavně o voliče. V tomto případě o hlasy imigrantů a "menšin". Tedy mnohdy za cenu ústupků nově příchozím na úkor většinové společnosti.

Víte, že když Vandalové obsadili a vyplenili Řím, scházel se Římský senát ještě mnoho desetiletí a přijímal zásadní rozhodnutí, ale nikdo už je vlastně neposlouchal, senát neřešil reálnou situaci v rozpadajícím se římském státě. Chovali se nadále jako v dobách velké síly a slávy Říma. Byli mimo realitu.

A chování politických stran začíná stále více připomínat tuto situaci. Nestále řeší nějaké "důležitá" společenská témata, ale jsou to témata vytvořená ELITOU. Tato témata neřeší reálné společenské potřeby a proto se situace ve společnosti neustále zhoršuje a roste společenská nespokojenost a společenské napětí.

Cestou ven je možná vznik nových politických stran, které budou sestaveny pouze z lidí , kteří nemají s elitami nic společného a změní demokracii parlamentního typu postavenou na politických stranách, na přímou demokracii Švýcarského typu. To je jediná cesta jak může trvale většinová třída získat spět vliv na reálnou a každodenní politiku. Je to jediná cesta, jak zajistit a chránit demokratickou a svobodnou společnost, před vládou elit a korporací. Jediná cesta k zajištění normálního a smysluplného života většiny. Možná to vědí i ty ELITY a bojí se toho a proto se tak často o hlasech nespokojenosti vyjadřují jako o hlasu těch "Trash".

Jen tak na okraj. Jména dvou zvolených žen. Lenka Teska Arnoštová a Michaela Marksová Tominová. U mě to nevím proč evokuje šlechtické tituly nebo umělecká jména. Je to jen opravdu subjektivní pocit, možná přehnaný, ale je tam.

Autor: Luboš Král | neděle 15.3.2015 17:51 | karma článku: 25,28 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Luboš Král

Němci už neumí plánovat a organizovat! Může za to multikulturalismus a islamizace?

Když se "Tři veteráni" ve známé pohádce rozhodují, jak se má jmenovat jejich kočí, zazní památná věta "..bude to Hans, Němci jsou na pořádek! ...". Jak se zdá příslovečný německý "Ordnung" nahradil "šlamperai".

22.10.2015 v 20:49 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1950x | Diskuse| Společnost

Luboš Král

HateFree Culture opět provádí propagandu islámu, tentokrát práva sharia

Tentokrát opěvují islámské právo sharía, které je ovšem podle rozhodnutí Evropského Soudu pro Lidská Práva(ESLOP/HUDOC) neslučitelné s demokratickým zřízením.

20.10.2015 v 10:50 | Karma: 43,17 | Přečteno: 6136x | Diskuse| Společnost

Luboš Král

Jak by to vypadalo, kdyby se čeští imigranti na západ chovali stejně jako ti současní

Neustále se srovnává a porovnává naše imigrace na západ v době totality. Následující úvaha se bude možná zdát nadnesená a ironizující, ale to se jen zdá.

5.10.2015 v 17:47 | Karma: 45,53 | Přečteno: 9199x | Diskuse| Politika

Luboš Král

Proč se Angela Merkelová a ostatní politici chovají v rozporu s realitou?

V současnosti jsme svědky absolutního odtržení evropských elit od reality. Je to zřejmé při řešení současné imigrační krize.

27.9.2015 v 11:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Luboš Král

Poblouznění Multikulturalismu - Prý imigranti zachrání naše důchody

Následuje popis co událostí, které v současnosti probíhají pod taktovkou multikulturalistů aktivistů a politiků.

30.8.2015 v 13:10 | Karma: 27,24 | Přečteno: 935x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2323x
Člověk a občan.